191. Voor de Liefhebbers

Ik weet het, drie berichten kort na elkaar, misschien wat veel? Maar het kan even niet anders, ik heb Saigon inmiddels verlaten, ben ruimschoots op weg naar het noorden, via de centrale bergen naar de kust bij Nha Trang en dan naar Hanoi. Nog een paar weken stevig in de pedalen, en het is gedaan.

Maar juist omdát het nu Vietnam is wat de klok slaat, zijn er nog wat foto’s van eerder deze reis die ik wil laten zien. Zullen  we zeggen: voor de liefhebber? Een aantal heeft al op Facebook gestaan, maar niet iedereen doet aan ‘sociale media’ (waar komt die raadselachtige term toch vandaan?) en dat is jammer, want ik vind dat een paar impressies extra een beter beeld geven van de regio waardoorheen ik gekomen ben. Als je ze écht goed wilt bekijken, even aanklikken, dan komen ze groot op scherm.

CAMBODJA - Het openbaar vervoer kent hier zo zijn eigen spelregels. Als het druk is, zoals op de dag na nieuwjaar (dat maar liefst 4 dagen duurt, van 13 tot 16 april) dan wordt er flink geïmproviseerd. Wel even de banden oppompen!

CAMBODJA – Het openbaar vervoer kent hier zo zijn eigen spelregels. Als het druk is, zoals op de dag na nieuwjaar (dat maar liefst 4 dagen duurt, van 13 tot 16 april) dan wordt er flink geïmproviseerd. Wel even de banden oppompen!

THAILAND - Hij wilde wel even demonstreren hoe hij de cicaden vangt, de insecten die 's avonds geroosterd op z'n bord komen. Lange stok, beetje lijm aan de punt, goed kijken waar zo'n beest zit en páts, hebbes.

THAILAND – Hij wilde wel even demonstreren hoe hij de cicaden vangt, de insecten die ’s avonds geroosterd op z’n bord komen. Lange stok, beetje lijm aan de punt, goed kijken waar zo’n beest zit en páts, hebbes.

LAOS - Soms moet je een zelfportret maken, zien wat anderen zien: een eenzame man op z'n fiets. Heel gedoe nog, met zelfontspanner en de camera zo plaatsen dat een voorbijrijdende auto hem niet omverblaast. Dan is zo'n doodstille weg wel handig.

LAOS – Soms moet je een zelfportret maken, zien wat anderen zien: een eenzame man op z’n fiets. Heel gedoe nog, met zelfontspanner en de camera zo plaatsen dat een voorbijrijdende auto hem niet omverblaast. Dan is zo’n doodstille weg wel handig.

CAMBODJA - In een land waar winkeliers geen koelkast hebben maar een koelbox, wordt ijs verhandeld. Dit is de tussenhandelaar. Hij koopt staven ijs en maakt er handzame blokken van. Blijft een bizar gezicht, bij 40℃.

CAMBODJA – In een land waar winkeliers geen koelkast hebben maar een koelbox, wordt ijs verhandeld. Dit is de tussenhandelaar. Hij koopt staven ijs en maakt er handzame blokken van. Blijft een bizar gezicht, bij 40℃.

LAOS - Een schitterend beeld, zo'n rode startbaan dwars door de jungle. Maar krijg je een tegenligger, zit je in de stofwolken, dat wervelt meters hoog, kijk maar naar de bomen...

LAOS – Een schitterend beeld, zo’n rode startbaan dwars door de jungle. Maar krijg je een tegenligger, zit je in de stofwolken, dat wervelt meters hoog, kijk maar naar de bomen…

CAMBODJA - In Phnom Penh was mijn fiets aan een schoonmaakbeurt toe. Dus mocht hij bij de fietsenmaker onder de douche en werd daarna kwistig in de olie gezet. Klaar voor de volgende duizend kilometer.

CAMBODJA – In Phnom Penh was mijn fiets aan een schoonmaakbeurt toe. Dus mocht hij bij de fietsenmaker onder de douche en werd daarna kwistig in de olie gezet. Klaar voor de volgende duizend kilometer.

CAMBODJA - Het vrijlaten van vogels is goed voor je karma, denken boeddhisten, en daar spelen handelaars graag op in. Twee vogels voor een dollar. Deze man kocht zo'n beetje de hele vogelkooi leeg. Iedereen blij, vooral de vogels.

CAMBODJA – Het vrijlaten van vogels is goed voor je karma, denken boeddhisten, en daar spelen handelaars graag op in. Twee vogels voor een dollar. Deze man kocht zo’n beetje de hele vogelkooi leeg. Iedereen blij, vooral de vogels.

LAOS - Met een bootje naar een eiland in de Mekong. Rustig tuffen, wind om je oren, en de fiets staat stevig verankerd in de houten vlonder. Soms is geluk heel eenvoudig.

LAOS – Met een bootje naar een eiland in de Mekong. Rustig tuffen, wind om je oren, en de fiets staat stevig verankerd in de houten vlonder. Soms is geluk heel eenvoudig.

THAILAND - Een van de vreemdste fietspaden ooit. De elektriciteitsdraden zoemden en knisperden zó hard dat het leek alsof ik door een woud van krekels reed.

THAILAND – Een van de vreemdste fietspaden ooit. De elektriciteitsdraden zoemden en knisperden zó hard dat het leek alsof ik door een woud van krekels reed.

THAILAND - Reed er bijna overheen, doodstil lag hij (zij?) op de weg. Nam uiteindelijk de benen, gleed de berm in. Wordt hier Golden Tree Snake genoemd, hoort tot de 'vliegende slangen', 'maakt zweefvluchten door ribben te spreiden en zo de buikzijde breed en hol te maken.' (Bron: wikipedia.) Kan 1,30 m worden en is giftig, maar voor mensen niet dodelijk. Zo, jullie ook weer bijgepraat.

THAILAND – Reed er bijna overheen, doodstil lag hij (zij?) op de weg. Nam uiteindelijk de benen, gleed de berm in. Wordt hier Golden Tree Snake genoemd, hoort tot de ‘vliegende slangen’, ‘maakt zweefvluchten door ribben te spreiden en zo de buikzijde breed en hol te maken.’ (Bron: wikipedia.) Kan 1,30 m worden en is giftig, maar voor mensen niet dodelijk. Zo, jullie ook weer bijgepraat.

CAMBODJA - Hier is de ijsman die de grote brokken aan de man brengt. Vrachtwagen vol, wat 'n gesjouw. Word je sterk van. Nu heb ik weinig begrip voor vrouwen die in katzwijm vallen bij het zien van kerels met zo'n rare sixpack, maar hier stond ik toch wel even van te kijken...

CAMBODJA – Hier is de ijsman die de grote brokken aan de man brengt. Vrachtwagen vol, wat ’n gesjouw. Word je sterk van. Nu heb ik weinig begrip voor vrouwen die in katzwijm vallen bij het zien van kerels met zo’n rare sixpack, maar hier stond ik toch wel even van te kijken…

VIETNAM - En deze dame, die bij 38°C aan haar conditie werkt op een een van de publieke crosstrainer die langs de Mekong op de boulevard staan. Petje af! Geen land waar ze zo beweeglijk zijn als Vietnam.

VIETNAM – En deze dame, die bij 38°C aan haar conditie werkt op een een van de publieke crosstrainer die langs de Mekong op de boulevard staan. Petje af! Geen land waar ze zo beweeglijk zijn als Vietnam.

VIETNAM - Ik weet niet precies wat ik hier zag. Training van soldaten? Ontgroening? In de bloedhitte op blote voeten met een geweer over straat rennen tot je er bijna dood bij neervalt. Omstanders moedigen aan en gooien met water. Verontrustende vertoning.

VIETNAM – Ik weet niet precies wat ik hier zag. Training van soldaten? Ontgroening? In de bloedhitte op blote voeten met een geweer over straat rennen tot je er bijna dood bij neervalt. Omstanders moedigen aan en gooien met water. Verontrustende vertoning.

VIETNAM - Meteen de eerste dag in Vietnam is het raak: ik zie mijn eerste ongeluk. Dat brengt geluk, zeggen reizigers, als je een ongeluk ziet behoedt het jou voor hetzelfde. Dus daar houden we het maar op. De vrachtwagen die midden op de weg stil staat is tegen de scooter gebotst. Of andersom. Hoe kan de afstand tussen beide voertuigen zo groot zijn?

VIETNAM – Meteen de eerste dag in Vietnam is het raak: ik zie mijn eerste ongeluk. Dat brengt geluk, zeggen reizigers, als je een ongeluk ziet behoedt het jou voor hetzelfde. Dus daar houden we het maar op. De vrachtwagen die midden op de weg stil staat is tegen de scooter gebotst. Of andersom. Hoe kan de afstand tussen beide voertuigen zo groot zijn?

VIETNAM - Waar ter wereld ook, dierenwelzijn is niet iets dat écht leeft onder de mensen. Of het de megastallen in Nederland zijn, of deze harteloze manier om levende have te vervoeren... Ik ben er nog steeds niet ut: is het cultureel bepaald? Heeft het iets met innerlijke beschaving te maken? Het blijft een moeilijk vraagstuk, maar dit soort beelden helpen wel je eigen standpunt te bepalen.

VIETNAM – Waar ter wereld ook, dierenwelzijn is niet iets dat écht leeft onder de mensen. Of het de megastallen in Nederland zijn, of deze harteloze manier om levende have te vervoeren… Ik ben er nog steeds niet ut: is het cultureel bepaald? Heeft het iets met innerlijke beschaving te maken? Het blijft een moeilijk vraagstuk, maar dit soort beelden helpen wel je eigen standpunt te bepalen.

VIETNAM - Kijk nou toch, landbouw op het water. Drijvende akkers 'morning glory', waterspinazie. Hoe mooi, en hoe slim!

VIETNAM – Kijk nou toch, landbouw op het water. Drijvende akkers ‘morning glory’, waterspinazie. Hoe mooi, en hoe slim!

THAILAND - Ik was nog aan het begin van mijn reis, heb sindsdien vaak de zon zien opkomen, maar nooit zo mooi als hier.

THAILAND – Ik was nog aan het begin van mijn reis, heb sindsdien vaak de zon zien opkomen, maar nooit zo mooi als hier.

_________________________________________________________________________
duniya-website Ik fiets door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam een sponsorrit, Miles 4 Meals, om geld in te zamelen om onze voedselprojecten in India en Vietnam te financieren.

Wil je dit initiatief sponsoren? Graag! De spelregels vind je op de sponsorpagina van Stichting Duniya. Dank!
_________________________________________________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s