182. De Films van 2015

Jaar voorbij, tijd voor film- en boekenlijstjes. Eerst de films, volgende week de boeken. Let op: van 2015 is niet hetzelfde als gemaakt in 2015. Waarom steeds het nieuwste, als er al zoveel moois is? Onderstaand een greep uit de mooiste films die ik dit jaar (her)zag.

_________________________________________________________________________

Magnolia, PT Anderson
Magnolia (Paul Thomas Anderson, 1999). Toen ik Magnolia voor de eerste keer zag blies het me van de sokken, en nu ik de film na zoveel jaar herzie gebeurt dat opnieuw. Een verbluffende ensemble film, met acteurs die de sterren van de hemel spelen (Julianne Moore, William H. Macy, Jason Robards, John C. Reilly, Philip Baker Hall, een formidabele Tom Cruise en de intens betreurde Philip Seymour Hoffman) in een complex drama dat zich binnen 24 uur afspeelt in een buitenwijk van Los Angeles. Tien mensen op zoek naar het antwoord op die ene vraag die werkelijk relevant is: wat is de zin van het leven.

_________________________________________________________________________

Boyhood Richard Linklater
Boyhood (Richard Linklater, 2014). Een unieke kijkervaring: vier acteurs worden gedurende 12 jaar gevolgd. Elk jaar riep Linklater hen voor een paar dagen bij elkaar en voegde hij een nieuw hoofdstuk aan de film toe, terwijl ook het leven, in horten en stoten, was verdergegaan en niet alleen de kinderen, maar ook de volwassen acteurs in een andere levensfase terecht waren gekomen. ‘Boyhood’ is een wonderbaarlijk aangrijpende film, die zo dicht langs het leven scheert dat je soms het gevoel hebt door je eigen geheugenpaleis te dwalen.

_________________________________________________________________________
Nebraska Alexander Payne 2013
Nebraska (Alexander Payne, 2013). Bruce Dern is zo’n acteur die nooit echt is doorgebroken bij het grote publiek. In deze film glorieert hij als alcoholistische oude knorrepot die denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen in een neploterij en een lange reis van Montana naar Nebraska maakt om zijn prijs op te halen. Aandoenlijk en ontnuchterend portret van de desolate Amerikaanse Midwest. Road movie van de beste soort, gedraaid in knisperend zwart-wit..

_________________________________________________________________________

Il_y_a_longtemps_que_je_t_aime
Il y a longtemps que je t’aime (Philippe Claudel, 2008). Als Juliette wegens moord de gevangenis in moet, verbreken haar ouders alle contact tussen haar en haar jongere zusje Léa. Als Juliette na 15 jaar vrijkomt besluit Léa, inmiddels getrouwd en twee kinderen, haar bij haar in huis te nemen. Juliette moet in het reine zien te komen met het verleden en haar omgeving. Mondjesmaat komt de kijker steeds meer te weten over de toedracht van de zaak, leidend naar een emotionele climax. Fenomenale rollen van Kirstin Scott Thomas en Elsa Zylberstein.

_________________________________________________________________________

locke_movie_poster
Locke (Steven Knight, 2013). “Ik wilde iets doen wat nog niet eerder gedaan was”, zo verklaarde Steven Knight deze ongewone film. En dat is hem gelukt. 85 minuten lang kijken we naar éen man (Tom Hardy), getrouwd, twee kinderen, goede baan als voorman in de bouw. Op de avond voor de meest gecompliceerde betonstort uit zijn carrière, stapt hij in zijn auto en rijdt van Birmingham naar een Londens ziekenhuis. Daar staat een vrouw die hij maar één keer heeft ontmoet op het punt te bevallen van hun kind, en hij vindt dat hij daar bij moet zijn. Het is een rit die zich in real time voor de kijker afspeelt. Intussen is hij constant hands free aan het telefoneren. Met zijn vrouw, zijn zoon, met een jonge collega die de betonstort moet overnemen, met zijn baas die hem dreigt te ontslaan en met de vrouw die gaat bevallen. Hypnotiserende film, fabelachtige acteerprestatie van Hardy.

_________________________________________________________________________

Mr Turner Mike Leigh Timothy Spall
Mr. Turner (Mike Leigh, 2014). Alles aan deze film is perfect. Script, acteurs, cameravoering en production design. Weet even niet wat daar de Nederlandse term voor is, aankleding van de film komt het dichtste bij. Decors, schitterend! Grootmeester Leigh heeft zichzelf weer eens overtroffen, voorzover dat kan. En Timothy Spall, die ik in mijn hart heb gesloten sinds ik hem zag in Secrets and Lies (ook van Mike Leigh) speelt zuchtend, steunend, grommend en morrend de sterren van de hemel als sociaal onaangepaste en getroebleerde kunstenaar. De mooiste scene? Als Turner probeert When I’m Laid in Earth te zingen, uit Purcell’s opera Dido and Aeneas. Ontroerender kan haast niet.

_________________________________________________________________________
calvary_ver2_xlg
Calvary (John Michael McDonagh, 2014). De goedmoedige priester James (glansrol van Brendan Gleason) wordt tijdens het afnemen van de biecht de dood aangezegd: over een week zal hij moeten sterven omdat de aanstaande moordenaar als kind door een priester misbruikt werd en iemand zal nu voor dit misdrijf moeten boeten. De priester in kwestie is allang dood. Bovendien, waarom een schuldige omleggen? Nee, een goede, onschuldige priester vermoorden, dat zal pas een shock veroorzaken. In de week die hem rest probeert James met de wereld in het reine te komen. Aangrijpende film, die nog lang in het geheugen blijft nazinderen.

_________________________________________________________________________

Ko To Tamo Peva, Slobodan Sijan, 1980
Ko to tamo peva (Slobodan Sijan, 1980). Dit Servische juweeltje, in het Nederlands ‘Wie zingt daar zo?’, zag ik in 1987 op de televisie, bij de VPRO. Heb vaak geprobeerd een dvd te bemachtigen, maar was nergens te krijgen. Tot nu. Een zwarte komedie, die zich afspeelt op 5 april 1941, aan de vooravond van de Duitse invasie van Joegoslavië en het bombardement van Belgrado. Op een landweg stappen passagiers in Krstic’s gammele bus naar Belgrado. Onderweg maakt iedereen ruzie met iedereen en krijgen ze met tegenslag te maken, een kapotte brug, lekke band, een boer die de weg heeft omgeploegd. Twee zigeuners becommentariëren zingend de gebeurtenissen, als in een Griekse tragedie. Op de ochtend van de 6e april bereiken ze Belgrado… ‘This movie is an absolute must for any self respecting movie lover’ las ik op een filmforum. En zo is het.

_________________________________________________________________________

A Pigeon DVD Cover Front
A pigeon sat on a branch reflecting on existence (Roy Andersson, 2015). Het fenomenale derde deel van Roy Andersson’s humoristische, makabere en absurdistische trilogie over (de zinloosheid van) het menselijk bestaan. Geen ‘makkelijke’ film, het is hypergestileerd, alle sets zijn in studio’s nagebouwd. ‘A Pigeon’ bestaat uit 39 min of meer losstaande scènes, met als verbindend element de droefgeestige wederwaardigheden van twee handelsreizigers in feestartikelen, waarvan er minstens één depressief is. Wat mij betreft van harte aanbevolen, deze wonderbaarlijke film. Zo ook de voorgangers:’ ‘Songs from the second floor’ (2000) en ‘You, the living’ (2007). Voorproefje? Hier is de trailer.
_________________________________________________________________________

One thought on “182. De Films van 2015

  1. Hoi Hans, leuk dat je een eigen draai geeft van films van het jaar. Van jou films heb ik er maar één gezien Mr Turner. Een boeiende film vond ik het. Van de anderen films ken ik maar 2 titels. De rest is voor mij totaal onbekend. Er komen elk jaar ook zoveel films uit. Ik zag vorig jaar een leuke Italiaanse film in Zwitserland Buoni a Nulla. “De goede niksnut”. Een heerlijke film over een ambtenaar die op zijn werk nooit iets uitspookt en waarvan de pensionering nog een tijdje wordt uitgesteld en zo in heel modern kantoor aan de rand van de stad terecht komt. De eerste werkdag komt hij ook veel te laat op zijn werk, omdat hij het niet kon vinden. Daar krijgt hij het voor elkaar dat de enige hard werkende ambtenaar aan het eind van de film ook leert om nee te zeggen. Zo’n film zal wel nooit in Nederland komen.

    Groet Frans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s