164. Street Food…. KOSOVO!

Ja, toch wel trots hoor, dat ik hier nu voor de derde keer een nieuw boek van Mirjam kan aankondigen. En dat voor de tweede keer in één jaar! Zes maanden geleden roffelde ik de trom voor Street Food Vietnam, en nu is het de beurt aan deel 3: Kosovo. Opnieuw uitgegeven in eigen beheer, en opnieuw gekoppeld aan een goed doel, met als altijd de slogan Jij lekker eten? Zij lekker eten.

RIJ-CV

Eerst even het boek. Kleiner dan de voorgangers, ‘slechts’ 144 pagina’s, maar opnieuw een juweeltje. En wat zo bijzonder is: een wereldprimeur. Klinkt opgeblazen, maar het is echt waar: er zijn domweg geen kookboeken over Kosovo. Wel Balkan, of, als we een beetje teruggaan in de historie, de Joegoslavische keuken. Wat dan een heel breed spectrum beslaat, van Slovenië in het westen tot Macedonië in het oosten en alles wat daar tussen ligt. Een mengelmoes dus van verschillende streekgerechten, waar Kosovo, omdat het door Servië was ingelijfd, niet of nauwelijks een rol speelde. Wel als afgeleide, de Albanese keuken is natuurlijk sterk verwant aan de Kosovaarse, want uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde Grieks-Turkse achtergrond en dús is het een culinaire smeltkroes, waar elk land zijn eigen specifieke draai aan heeft gegeven.

Dus ja, er is zoiets als een Kosovaarse keuken. En lekker! Toen we er heen gingen verwachtten we vooral stoofschotels met vlees, en deels klopt dat ook. Vooral rund-, schaaps- en lamsvlees, omdat de Albanezen, Gorani en Bosniakken, die samen zo’n 95% van de Kosovaarse bevolking vormen, moslim zijn. Wat we níet verwachtten was dat het vrij gemakkelijk was als vegetariër door het land te reizen. We proefden heerlijke bonensoepen, verrukkelijke hartige taarten met geitenkaas en eindeloos veel salades.

Net als bij de voorgaande boeken (India en Vietnam) is Mirjam op zoek gegaan naar typische streekgerechten zoals ze in de dorpen bereid worden. Deze zomer waren we in Kosovo, ik deed hier verslag van onze reis (zie de hoofdstukken 158 en 161), en eenmaal terug thuis werd wekenlang gekookt, geproefd en vooral geschreven. De keuken fungeerde als laboratorium en fotostudio, ofschoon we voor de fotografie ook buiten onze toevlucht zochten.

IMG_3937IMG_3902

Of het mooi werk heeft opgeleverd? In alle bescheidenheid: ja. En dat mag ook wel, want we kijken terug op een hectische periode van lang en gestaag werken. Buffelen, zou mijn vader gezegd hebben. Want pas als je zelf bij zo’n project betrokken bent zie je hoe veel er bij komt kijken. De meeste kookboeken kennen een uitgebreide staf aan medewerkers, iedereen een specialisatie, maar Mirjam deed zo’n beetje alles zelf. Niet alleen bedacht ze het concept, ze deed productie, research, het schrijven, de food styling en fotografie. Ik mocht, als bij de vorige titels, de eindredactie doen en ook dit keer kwam de vormgeving voor rekening van Sterckdesign.

Van de vorige boeken gaat 50% van de netto opbrengst naar onze Stichting Duniya. Immers, wij werken in India en Vietnam en bekostigen met de opbrengst van Mirjams boeken voor een deel de voedselprojecten die we daar hebben. Vandaar de slogan Jij lekker eten? Zij lekker eten. In Kosovo werken we samen met Care for Kosovo Kids, een stichting die medicijnen beschikbaar wil stellen voor ouders wiens kind kanker heeft en die zich de zorg van hun ernstig zieke kind niet kunnen veroorloven. Klik hier om naar hun website te gaan.

Tja, veel meer valt er niet te zeggen. Behalve dat Street Food Kosovo (in twee talen leverbaar: Nederlands en Engels!) bij de boekhandel te koop is en natuurlijk ook online, hetzij via onze eigen uitgeverij Street Food World (klik hier om rechtstreeks naar de webwinkel te gaan) of bij bol.com, waar alle boeken die we gepubliceerd hebben te koop zijn. Toegegeven, bij hun ben je iets goedkoper uit omdat zij een aangepast tarief kunnen bieden voor verzending, maar ze krijgen een fikse boekhandelskorting, dus aan het eind van de rit blijft er voor ons minder over, en dus ook voor Care for Kosovo Kids.

Kortom: wil je je verzameling Street Food op peil houden (let op, Vietnam is nog volop leverbaar maar de 2e druk van India is zo goed als uitverkocht), koop Kosovo en geniet!

kosovo3d

One thought on “164. Street Food…. KOSOVO!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s