159. Invasie

Er moet nog een slotaflevering komen over onze belevenissen in Kosovo, maar eerst even dit. We kwamen de avond van de 5e juni terug in Friesland, en de volgend ochtend was op de televisie de herdenking van de geallieerde invasie in Normandië, 6 juni 1944. Twee jaar geleden fietste ik daar nog, bezocht de stranden, de landingsplaatsen, en dwaalde rond op de indrukwekkende erebegraafplaats bij Colleville sur Mer.

Enfin, ik sta met een kop koffie in de hand naar de uitzending te kijken (die toch eigenlijk de Grote Hollande Show had moeten heten, met dat kinderachtige gedoe rond Poetin, Poroshenko en Obama) als ik uit mijn ooghoek een poes zie lopen, gevolgd door twee jongen. Poezen1 Die moederpoes zagen we al eerder rond ons huis zwerven, een leuke lapjeskat, zo rond als een tonnetje, hoogzwanger. Kort voor ons vertrek naar Kosovo zagen we haar nog een keer, nu in afgeslankte vorm. Had dus ergens haar nest met jongen, vermoedelijk in een van de houtwallen aan de rand van onze tuin. We zochten, maar vonden niets. En daar liep ze opeens, die ochtend van de invasie, met twee stuiterende, vrolijk spelende jonkies. Ik meteen naar buiten, maar zogauw de kleintjes mij in de smiezen kregen schoten ze weg in het struikgewas.

Nog diezelfde middag bleek dat we onze eigen invasie hadden, want daar zat de trotse moeder, omringd door maar liefst vijf nakomelingen.

Het duurde even tot we in de gaten kregen waar ze woonden. Niks houtwal, en ook niet tussen de strobalen achter bij de ezels, wat ons een veilige plek had geleken. Integendeel: pal tegen het huis zaten ze, onder de planken van het terras. De moeder leek ons te vertrouwen, bekeek ons van een afstandje, maar bleef in elk geval zitten als wij in de buurt kwamen. De kleintjes niet. Nauwelijks kregen ze ons in het vizier of weg waren ze, met een snoekduik verdwenen ze onder het plankier. Om even later voorzichtig poolshoogte te nemen, of het gevaar geweken was…

Poezen3
Poezen4 72_IND9570

Al gauw begonnen we aan elkaar te wennen, de poezen en wij. Tenminste, de moeder. De kleintjes niet, die bleven op veilige afstand, maar de moeder vond het heerlijk aangehaald te worden. Geen sprake van dat ze verwilderd was, zoals we eerst gedacht hadden. Knorrend zocht ze onze uitgestrekte hand op, de rug bollend, een poes op zoek naar aai. En als ze het land in ging, op muizenjacht, had ze er geen enkel probleem mee dat ik in haar kielzog meeliep, camera in de aanslag. Want een poes op muizenjacht is schitterend. Op fluwelen voetjes sluipt ze door het gras, zit soms minutenlang onbeweeglijk en dan opeens, páts, is het raak….

_IND9577-72 kopie

_IND9585 72 kopie

De prooi wordt naar huis gedragen. Als ze in de buurt van het terras komt maakt ze een diep grommend keelgeluid, waarop haar kroost als de wiedeweerga tevoorschijn schiet. Wie er het eerst is krijgt de buit. Soms is de muis al dood, maar soms leeft het arme diertje nog. De moeder laat los, de muis ligt een ogenblik verwonderd ruggelings op het pad, je ziet hem denken, hé, wat gebeurt er nu? Maar vooraleer hij van zijn vrijheid kan profiteren flitst de schaduw van de jonge kater over hem heen en is het gedaan.

_IND9556 72dpi kopie

_IND9559 72dpi kopie

Naarmate de dagen verstreken raakten we hoe langer hoe meer verknocht aan het vrolijke spul. ’s Avonds kwamen ze tevoorschijn, dan kregen we de grote poezenshow. Vijf wolbaaltjes ravottend op de oprijlaan, elkaar achterna jagend, de eerste klauterpartij in een boom, halverwege omlaag tuimelend en vol goede moed meteen weer de boom in. En steeds verder de wereld verkennen, soms zelfs via het tuinhek voorzichtig naar de onbekende wereld, naar de dijk. Hoe lang mocht dit voortduren? Want dadelijk komen de eerste vogelbroedsels uit, we horen de jonge koolmezen kwetteren in de nestkastjes en de zwaluwen hebben her en der nieuwe nesten gebouwd, een zelfs pal naast de voordeur, een wonderbouwsel van klei en hooi. Wat als straks de jongen uitkomen en op de grond rondscharrelen, wachtend op de moeder die voedsel brengt? Dan krijgen ze vijf katten op hun nek. Of zes, want hoelang blijft een moederpoes prooidieren aanslepen voor haar groeiende kroost?

Dilemma dus, maar ook weer niet, want we hebben de afspraak dat de vogels voorgaan. En bovendien, stel dat we poezen zouden houden, ook al zijn het er geen vijf, maar ook één is al een last, als je op reis gaat, wie zorgt er dan voor? Dus moesten ze weg, hoe lief we ze ook vonden. Een buurtgenoot die als vrijwilliger bij de Dierenambulance werkt hielp met de lastige taak. Eerst werd de moeder opgesloten, daarna zetten we twee grote vangkooien voor de jongen. Bordje Kittekat erin om ze te lokken. En binnen 24 uur was het gepiept. Nog een heel gedoe, die schuwe jonkies uit zo’n vangkooi overhevelen naar de reiskist waarin de moeder zat. En daar gingen ze, achterin de auto naar de Zwerfdierenopvang in Sneek. Waar ze eerst in quarantaine gaan, en van waaruit later, als ze handtam zijn, wordt geprobeerd een nieuw huis voor ze te vinden.

300_IND9627 kopie

’t Is raar, maar we vonden het een beetje triest, toen ze weg waren. Gek, zo snel je went aan dat dierenspul. Een soort hechten, tegen wil en dank. Geen moederrug meer die je hand zoekt, en ’s avonds ligt de oprijlaan stil en verlaten. In de woorden van Rudy Kousbroek: een poesvormige leegte. Het zal wel wennen. Maar leuk? Nee.

300 _IND9636 kopie

6 thoughts on “159. Invasie

  1. Ze zijn inderdaad schattig die jonge poesjes. Het zijn vast kinderen van die rode kater die je vorig jaar( of was het nog langer geleden) aanbood. Groet Anna Nynke

  2. Unieke foto’s van die jagende kat/katjes Hans! Sterkte met de poesvormige leegte, ze komen vast goed terecht. Liefs, Elise

    • Ik heb zelf ook nog een achterstand in zowel Eet- als Waakzicht… Albanie, Kosovo, Italië. Met als mooiste (qua naam in elk geval) Halal Restaurant Meka, in het bergdorp Dragash in Kosovo. Geef je een seintje als ik bij ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s