156. Street Food…. Vietnam!

Ik weet nog goed wanneer bij Mirjam het idee van Street Food kwam. Dat wonderbaarlijke aha! moment waarop je rotsvast weet wat je zult gaan doen. Eind 2005 was het, begin 2006. We maakten een maandenlange fietstocht door Zuidoost-Azië. Na Thailand, Laos en Cambodja staken we over naar Vietnam en raakten op slag verslingerd aan dat land. En toen we op een avond in een stadje in de Mekong delta ’s avonds bij zo’n verrukkelijk geïmproviseerd straatrestaurantje zaten te eten, had Mirjam dat moment. Dít is het. Eten van de straat. Het gewone eten van de gewone mensen, dáar ga ik een boek over schrijven. Vanaf dat moment is ze, in welk buitenland we ook waren, onvermoeibaar bezig geweest met het fotograferen van lokaal voedsel en lokale eetgewoontes en heeft ze een kolossaal archief aangelegd.

Het duurde een paar jaar, maar het gebeurde precies zoals ze gezegd had, ook al was het geen boek over Vietnam. Als eerste kwam Street Food India. Met geen enkel land voelde Mirjam zich zo verwant, zo vertrouwd. 9200000009935157 De mensen in de wijk Nagwa, het was bijna een tweede thuis. Spannende tijden waren het. Maandenlang werkte ze aan het manuscript, stond eindeloos achter het fornuis, logisch, alles moest gemaakt en geproefd én gefotografeerd, keuken en woonkamer werden fotostudio. En toen het boek er eenmaal was (een niet gering avontuur, want uitgegeven in eigen beheer!) werd het een daverend succes. Niets dan lovende kritieken en als klap op de vuurpijl bekroond tot Kookboek van het Jaar! De stapels dozen in de gang slonken zienderogen, bijna dagelijks gingen we naar het postkantoor om bestellingen te versturen en toen de eerste druk uitverkocht raakte werd besloten tot een tweede druk, waarvan inmiddels ook de bodem in zicht komt.

En nu is er, opnieuw in eigen beheer uitgegeven, de tweede titel in wat in de toekomst een complete serie moet worden: Street Food Vietnam. Dikker nog dan de eersteling (maar liefst 30 pagina’s meer voor dezelfde prijs!) en ach, wat is het mooi geworden. Alleen al de voorkant…

SFVietnam-3d

Als je het eerste deel over India kent, weet je wat je kunt verwachten. De ene pagina nog mooier dan de ander, schitterende fotografie en aanstekelijke verhalen, want het idee van Street Food is dat het behalve een kookboek ook een kijkboek moet zijn, waardoor je niet alleen geïnspireerd aan de slag kunt in de keuken, Vietamese style tofu cakes, a delicious snack (chả đậu ph want ook nu is het weer een bonte verzameling lekkere en beslist niet al te ingewikkelde recepten (veel gerechten zijn vegetarisch en voor alle vleesgerechten is een vegetarisch alternatief), maar waardoor je ook het land beter leert kennen én ziet waar je met de aanschaf van het boek aan bijdraagt: van elk verkocht boek gaat 50% van de winst naar ons revalidatiecentrum in Vietnam, waardoor de 50 (!) kinderen die daar wonen delen in de winst: ze krijgen daardoor drie keer per dag een volledige maaltijd. Want dat is de kern van het Street Food concept: Jij lekker eten? Zij lekker eten!

Cadeau doen aan jezelf of vrienden? Bestellen kan bij de boekhandel of bij bol.com, maar dat kost ons een fikse boekhandelskorting, dus bij voorkeur rechtstreeks bij ons via de bestelmodule van Street Food.

Wil je voordat je gaat bestellen liever eerst een kijkje in de keuken van Street Food Vietnam? Dat kan. Hier is een preview van een aantal binnenpagina’s (geef het even tijd om te laden) en onderstaand ook een klein voorproefje. Klik op de afbeeldingen om ze (iets) groter op scherm te krijgen.

preview3

preview6

preview5

3 thoughts on “156. Street Food…. Vietnam!

 1. Hallo Hans,
  ik herinner mij ook nog eind 2005. Ik was in Thailand in een kleine supermarkt, toen ik opeens Nederlands hoorde praten. Twee aardige Nederlanders, ook met de fiets, op doorreis in Azie. Mirjam en Hans, ik heb jullie de dag nadien ook nog gezien, Mirjam zonnebadend op de fiets, of is het, al fietsend zonnebadend, bijna aan de grens van Cambodja. Bij de korte babbels hebben we e-mail adressen uitgewisseld, en daarom geniet ik nog steeds goede verhalen en mooie foto’s. We hebben van het vorige winnende kookboek al enkele lekkere gerechten gemaakt, en gaan dat zeker ook nu doen. Ik ga er twee bestellen, één om als geschenk te geven.
  Ik wens jullie evenveel succes, of nog meer, met dit alvast weer mooie kookboek vol mooie foto’s.

  Vriendelijke groeten,

  Philippe

  • Dag Philip,
   inderdaad, wij ontmoetten elkaar in een kleine supermarkt in Sa Kaeo, op 12 december 2005. Volgende dag ging het richting grens Cambodja, jij had haast, moest binnen een gestelde termijn in Saigon zijn.

   Mirjam zonnebadend op de fiets? Ze was ziek geworden, dezelfde dag onderbraken we onze tocht in Aranyaprateth waar ze drie dagen onder de wol bleef om op krachten te komen.

   Ik ben zojuist terug uit India, werk nu aan een stuk over oude waterbronnen in Rajasthan. Een korte versie (met foto’s!) zal ik op mijn blog plaatsen.

   Fijn dat je het nieuwe boek wilt hebben. Het is prachtig, we zijn er erg trots op.

   Hartelijke groet,
   Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s