150. Mark Rutte

Eigenlijk wilde ik het over China hebben, hoe harteloos ze daar met dieren omspringen. En over de Nederlandse politiek. Of beter, over die lapzwans van een premier die we hebben. Komt allemaal een volgende keer, want er kwam iets tussen. Een storm. Terwijl de vorige nog vers in het geheugen lag. Goeie help, wat een ravage richtte die aan, hier en elders. Christian heette die. Die van vandaag gaat anoniem de boeken in. Onverdiend, want West-Europa is in rep en roer. In België en Engeland worden dorpen ontruimd vanwege de monstervloed die vannacht met springtij verwacht wordt.

En hier? Bar was het. Wij maakten ons net zoveel zorgen als een paar weken geleden. Romantisch hoor, dat buiten wonen, maar soms is het afzien. Alles knalde en bulderde, het hongerige beest likte gulzig aan dakranden en bomen en leek zich opnieuw aan de door Christian gemolesteerde schuur te willen vergrijpen. Daar was het complete dak afgevlogen, weet je nog? Zo goed en kwaad als het kon hersteld, waar mogelijk gebruik makend van het oude materiaal. Goed genoeg om de winter door te komen, en in het voorjaar moet er iets nieuws gebouwd. Dachten we. Maar vanmiddag dreigde het toch mis te gaan. Toen die naamloze storm eenmaal goed bezig was leek het alsof het dak opnieuw omhoog kwam. Was ook zo. De zijkanten bleken losgerukt, geen verankering meer in de bodem, de storm kraakte en de spanten hupten omhoog als een wulpse danseres. Dat kon niet lang goed gaan, nog even en de zaak ging op de vleugels, en op een déjà vu zaten we echt niet te wachten. Vastbinden dus. Maar hoe? Waaraan? Brainwave: aan de Landrover! Dat kreng weegt 2400 kilo schoon aan de haak. Stevig touw, en het zaakje zit vast. Was wel sjorren, in neergutsende regen en donder en bliksem, maar het lukte.

_IND7973

Waarom hebben stormen en orkanen eigenlijk namen? In mijn vorige stuk riep ik die vraag ook op. Je kunt ‘m kopen, die storm. Voor een flinke duit krijgt hij je naam. Maar waarom zou je dat willen? Waarom wil je je associëren met een vernietigende kracht? Een raadsel. En wat te denken van mensen die dezelfde namen hebben? Is het leuk om Sandy te heten, als je in Amerika woont? Of Katrina? Toevallig zag ik een uiterst slim en geestig protest hiertegen op Youtube. Waarom noemen we die vernietigende natuurverschijnselen niet naar politici die stelselmatig ontkennen dat er zoiets is als climate change en weigeren mee te werken aan maatregelen die ons kunnen beschermen tegen de mogelijke gevolgen daarvan? Kijken dus. ’t Is de moeite waard en duurt slechts twee en een halve minuut.

En zo kom ik toch nog bij Mark Rutte, die vermaledijde, goedgebekte premier van ons. Wat een gladde rakker is dat. Gisteren zag ik een deel van het debat waarin hij ondermeer kamervragen moest beantwoorden over de rol van prins Bernhard bij het dwarsbomen van Edwin de Roy van Zuydewijn, voormalig echtgenoot van zijn kleindochter prinses Margarita.

Die rare Roy van Zuydewijn, door vrijwel iedereen weggezet als een profiteur en fantast met z’n beweringen dat hij geschaduwd en afgeluisterd werd door de geheime dienst die dat volgens hem deed in opdracht van Bernhard. Het duurde een tijd, maar het lijkt erop dat Roy van Zuydewijn gelijk krijgt. De Groene Amsterdammer publiceerde vorige week een stuk waarin het voormalig hoofd Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging zegt dat Bernhard daartoe de opdracht had gegeven. En gisteren daarover dus die kamervragen. En wat zegt Gladde Mark? Dat Bernhard een verzoek heeft gedaan tot onderzoek. Geen opdracht, maar een verzoek. Had de dienst dus kunnen weigeren, bedoelde hij daarmee te zeggen. Lariekoek! Niemand durfde Bernhard iets te weigeren. Een verzoek van de koninklijke schuinsmarcheerder stond gelijk aan een opdracht. Maar vriend Rutte maakt van de werkelijkheid een semantisch spelletje en zet Kamer achteloos te kijk met z’n flauwekul.

Het allerergste zagen we gisterenavond in het onvolprezen discussieprogramma van Pauw en Witteman, tijdens de Zapservice. Per traditie een aaneenschakeling van opmerkelijke rariteiten, bijeengesprokkeld door een wakkere redactie. En wie zien we daar? Mark Rutte, die, als hem gevraagd wordt naar het conflict tussen Roy van Zuydewijn en de Oranjes, met een stalen smoel zegt van niets te weten. Een ontnuchterend staaltje ijskoud liegen en vermoorde onschuld spelen. Quasi verbaasd de interviewer aankijken. Conflict? Welk conflict? Sorry, maar geen idee waar u het over hebt.

Als natie moeten we ons collectief schamen dat deze ruggengraatloze druiloor namens ons land op internationale podia optreedt. Weg met die leugenaar! En, vrij naar de Romeinse senator Cato Maior, ben ik van mening dat we de storm van vandaag naar Mark Rutte vernoemen.

Hier het fragment van P&W. http://pauwenwitteman.vara.nl/media/305552. (Waarom ik hier geen plaatje krijg weet ik niet, maar als je op de tekst klikt kom je er ook. Het fragment begint op 00:26.)

3 thoughts on “150. Mark Rutte

  1. In Duitsland heet de storm Sara. En hier in Nederland is het de Sinterklaasstorm
    Er zijn dus namen genoeg
    Groetjes, Frans Kapsenberg

  2. Beste Hans,
    Ik lees net dat Mandela is overleden. Ik heb hem altijd enorm bewonderd. Ben benieuwd hoe het nu verder gaat in Zuid-Afrika. Hij was lang de binnende factor en President Zuma vind ik geen sterk figuur. Hopelijk besteed je er aandacht aan

    Groetjes, Frans Kapsenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s