127. Op de shortlist!

Aanvankelijk stond hier Exsultate, jubilate! boven, maar ik was bang dat het misschien iets te ronkend klonk en verving het door een andere, iets bescheidenere jubel. Ook uit het hart, maar toch nét iets minder. Misschien verander ik het weer terug, want goedbeschouwd was er niets ronkends aan. Het omschrijft precies wat we voelden, toen gisteren rond een uur of vier in Eindhoven de nominaties werden bekend gemaakt en bleek dat Mirjam in de prijzen was gevallen.

Want dat is wat er gebeurd is. Street Food India staat op de shortlist van twaalf titels die gekozen werden uit maar liefst 82 inzendingen. In totaal zijn er vier categorieën, Mirjam doet mee in de groep ‘Beste Initiatief’, waar ze het moest opnemen tegen 22 andere titels, waaronder Paul McCartney en Paul de Leeuw. Geduchte publiekstrekkers waarvan we dachten dat die alleen al op hun naam een nominatie in de wacht zouden slepen, maar het tegendeel bleek waar.
Waren we nerveus? Ja, dat waren we. Want het was een achtbaan waarin we terecht waren gekomen. Eind september rolden de boeken van de pers, op 3 oktober werd het officieel ten doop gehouden en krap drie weken later krijgen we te horen dat Mirjams boek genomineerd is en meedoet aan de laatste ronde van Kookboek van het Jaar 2012….

Wat zegt de jury? ‘Niet groot in omvang, wel groot in idealen; een verrassend boek met een good feeling-gehalte. Mooie en inlevende reportages, omlijst met goede recepten die deugen, uit een deel van de wereld dat we misschien culinair kennen, maar waarvan de armoede vaak buiten ons blikveld blijft.’ Lees hier het volledige juryrapport.

Ik geloof niet dat we veel gehoord hebben van de andere nominaties. Op het podium gingen ze verder, een voor een werden de genomineerden genoemd en werd de beslissing van de jury toegelicht, maar wij zaten als in een koorts in onze eigen cocon en in ons hoofd hamerde de zich herhalende mantra: she did it!
Daarna moest Mirjam zichzelf oprapen en serieus aan de slag. Handen schudden, mede-genomineerden feliciteren, op de foto met haar boek en een wervend praatje improviseren voor de camera voor een promotie filmpje dat aanstonds te zien zal zijn op een website waar alle genomineerden aan het woord komen en waar gestemd kan worden wie de Gouden Garde Publieksprijs 2012 krijgt, want die blijkt er ook nog te zijn. Waar die filmpjes te zien zullen zijn weet ik nog niet, maar ik zag zojuist dat er nu al gestemd kan worden, dus doe dat vooral! Klik hier om naar de website van Kookboek van het Jaar 2012 te gaan, dan zie je rechts de kolom waar je kunt stemmen. Scroll omlaag in de rubriek ‘Welk boek’ waar de genomineerden op alfabetische volgorde staan en klik Street Food India aan. Tenzij je op een andere titel wilt stemmen natuurlijk… Maar dan weten we je te vinden!

Geef toe: het ziet er schitterend uit, zo’n sticker op je boek. Het rood vloekt een beetje met het prachtige logo van Street Food, maar een kniesoor die daar op let. Iedereen die vanaf nu een boek bestelt krijgt het met sticker geleverd. Dan weet je wat je in huis hebt: een genomineerde voor de titel Kookboek van het Jaar 2012. Uitslag pas in januari, dus voorlopig kunnen we ons verheugen op wat (hopelijk) komen gaat. Meer afzet, contact met uitgeverijen en boekhandels, het circus mag losbarsten. Intussen maakt Mirjam ook nog een kans in de race voor het meest duurzame boek van 2012 én de ELLE Eten Fotografie Award.

Maar voorlopig hebben we iets anders te doen: we gaan stickers plakken. En vanavond nog een sprankelend glas op de nominatie. Die Mirjam dubbel en dwars verdiend heeft. Want wat heeft ze een prachtig boek gemaakt!

11 thoughts on “127. Op de shortlist!

  • makkelijk stemmen: op jullie natuurlijk, oftewel op jullie boek! De andere boeken ken ik nl niet 🙂 maar ik sta 100% achter mijn keus: een prachtig boek met een prachtig doel! En het zou mij niet verbazen als Mirjam de prijs van Elle ook in de wacht sleept. Als fotografie daar het doel van is….Geniet maar van de aandacht!!!

 1. Geweldig. Ben heel blij voor jullie, heb natuurlijk gestemd. Nu maar afwachten tot Januari. Succes en blijf de zenuwen de baas. groet, Carel

 2. Schiet op, ik wil er ook nog 2, het is weer een promiel, lukt dat nog of moet ik op de 2e editie wachten!
  Super voor jullie al die redenen om het glas te heffen, proost.

 3. Vriendin die kwam eten zag het boek liggen en was meteen verkocht. Ze gaat het ook kopen.
  Gefeliciteerd met de nominatie.

 4. Geweldig, gefeliciteerd !! had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht met zo’n prachtig boek vol mooie foto’s, interessante verhalen en lekkere gerechten. Zal zo even stemmen 🙂

 5. Had ik geweten dat jullie zo een beroemd en succesvol stel zouden worden, dan had ik in Thailand, toen ik jullie voorbijfietste, een handtekening gevraagd.
  Groetjes en succes,

  Philippe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s