114. Hazendans

Dit woord bestaat niet. Wat raar is, want wat ik gisteren zag kan je met geen mogelijkheid anders omschrijven dan met juist dat ene niet-bestaande woord: hazendans.

Reed gisteren met de Landrover door ons weiland naar de sluis achter bij de rivier, een kleine waterinlaat die we zelf moeten bedienen om het niveau in onze sloten op peil te houden. Paradijselijke voorjaarsdag, overal rondscharrelende dieren. Scholeksters, twee grutto’s, een enkele kievit. Twaalf zwanen in slagorde laag boven de grond overvliegend. En heel in de verte de reeën die bij ons in de buurt wonen. Vijf stuks. Ze houden zich doorgaans in het rietland schuil, maar de laatste tijd zie ik ze weer dicht bij ons huis. Schuwe dieren zijn het, als ze op driehonderd meter een menselijke figuur zien zijn verdwenen. Nu bleven ze liggen, de afstand was groot genoeg en kennelijk vonden ze een langzaam voorthobbelende Landrover minder bedreigend.

En toen in het aangrenzende weiland opeens die twee hazen. Een subliem schouwspel. Doodstil zitten ze in het gras tot ze het opeens op de heupen krijgen en het op een rennen zetten. Wie het voortouw neemt is onduidelijk, het gaat zo snel, maar altijd zit de een achter de ander aan. Messcherpe haarspeldbochten, soms slipt er een uit de bocht en slaat over de kop, de ander springt er bovenop, ze ravotten wat, buitelen over elkaar heen (haasje over?) en dan gebeurt het: ze komen overeind, gestrekt op hun achterpoten en is het alsof ze dansen. Grote sprongen maken ze, met hun lange lijven gestrekt draaien ze om elkaar heen, evenwicht zoekend in elkaars voorpoten. Of romantiseer ik het teveel en zijn het boksers die elkaar hardhandig te lijf gaan? Hoe je het ook noemt, het is een prachtig schouwspel.

Officieel heet wat die dieren daar uitspoken rammelen. Raar woord, bevalt me niet. Dat klinkt te hoekig en bot. Ik houd het op dansen. Het vieren van lente en leven. En zoals het hoort eindigt ook deze dans in omhelzing en geslachtsdaad. Wel een razendsnelle wip trouwens, een paar tellen later racen ze alweer achter elkaar aan en buitelen door het gras. Tot het tijd is voor de volgende hazendans.

Technisch is op de foto’s wel wat af te dingen. Het kan beter, maar dan heb je toch al gauw een 600 mm lens nodig. En die hebben we niet.
Voor de geïnteresseerden:
Nikon D700 met AF-S VR Nikkor 70-200 1:2.8 op 200 mm (x factor 1,5 DX).
S 1/2000 f 5 ISO 400

6 thoughts on “114. Hazendans

  1. Wat ik ervan weet is dat ze tijdens wat jij “dans” noemt, elkaar met hun nagels de vacht van de tegenstander uitkrabben! Dat jij ze daarna de geslachtsdaad zag doen verbaast mij: of was het pure passie????

    • Tja, ik weet ook alleen maar wat ik gezien (en gefotografeerd) heb. Dit waren geen tegenstanders die elkaar de haren uitkrabben, maar minnaars. Tenzij de laatste foto de uitbeelding is van dat grapje van Wim Kan, die op het strand loopt en twee honden ziet neuken. Komt een jongetje naar hem toe. “Meneer, meneer, die hondjes doen zo gek. Wat doen die hondjes daar meneer?” Waarop Kan antwoordt: “Dat ene hondje heeft zand in zijn oogjes gekregen en dat andere duwt hem nou naar huis.”

  2. Daar word ik nog steeds niet veel wijzer van. Het filmpje toont een handvol vechtende mannetjes met uiteindelijk één overwinnaar die het (wachtende) vrouwtje krijgt.
    Ik zag iets anders. Twee hazen die vechten/dansen/boksen, geef het maar een naam, en daarna paren. Geen derde haas in zicht, laat staan een hele troep. Waaruit je mag afleiden dat een enkel mannetje, bij gebrek aan concurrentie, rammelt met het vrouwtje die aansluitend genomen wordt.

    Zoals men pleegt te zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog.

  3. of het zijn dus 2 mannetjes die, bij een gebrek aan een vrouwtje, na het rammelen aan het rommelen zijn geslagen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s