81. Gedacht Zien

Soms blijft iets in je hoofd hangen zonder dat je weet waar het vandaan komt. Of erger, zonder te weten wat het betekent. Bij mij was dat, naast duizend andere dingen, Gedroomd Paardrijden. Ik kwam die raadselachtig mooie term voor het eerst tegen bij Rudy Kousbroek in zijn bundel Anathema’s 3 uit 1971. Kousbroek gebruikte het als titel voor een stuk over het geluid van een vlieg die over de uiterst gevoelige microfoon van Hughes trippelt. Het lopen van die vlieg, aldus Kousbroek, wordt in oude natuurkundeboeken wel beschreven als herinnerend aan ‘het hoefgetrappel van een dravend paard’. Dat leidde bij Kousbroek tot de associatie met Gedroomd Paardrijden, een gedicht van de 19e eeuwse schrijver E.J. Potgieter. Maar dat het een gedicht was, verzweeg hij. Ik heb ooit kortstondig met Kousbroek gecorrespondeerd, en hierover schreef hij mij: ‘Bewust van Potgieter overgenomen. Niet geschreven voor mensen die dat niet herkennen.’ Ik op mijn beurt heb nooit uitgezocht wat dat voor gedicht was. Hoefde ook niet. Het kon nooit mooier zijn dan de titel.

Als variant op dat Gedroomd Paardrijden is er nu Gedacht Zien. De term bestaat niet, hij komt van mij. Denken dat je iets ziet, maar het is er niet. Althans, niet zoals je denkt dat het is, of zal zijn. Volgens mij een veel voorkomend fenomeen, maar we besteden er geen aandacht aan, misschien juist omdat het zo gewoon is. En dat is weer eigenaardig, want het zou allerminst gewoon moeten zijn. Eerder verontrustend.

Voorbeeld: onderstaande foto van Barak Obama. Eerst even naar het beeld kijken.

Bron: Volkskrant / EPA & AFP.

Wat zien we hier? President Obama die een bad neemt in de menigte. Hij is onaangekondigd naar Afghanistan gekomen om zijn soldaten te begroeten. De vrouwelijke soldaat die hem omhelst kan haar emoties nauwelijks bedwingen. Heeft ze ooit gefantaseerd haar held, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, in levende lijve te ontmoeten? Nu staat ze pal tegen hem aangedrukt, haar linkerarm heeft ze om hem heengeslagen, haar vingers zijn wijd gespreid om het contactgebied zo groot mogelijk te maken. Vlak achter haar een vrouw die op het punt staat haar linkerhand uit te steken, haar arm te strekken, misschien wil ze de omhelzende vrouw wegduwen en haar plaats innemen. Is het toeval dat het vrouwen zijn die het dichtst bij Obama staan? De mannen staan grijnslachend op een afstand, de man links lijkt zich zelfs van Obama af te keren, maar misschien wil hij hem ruimte geven? Want dat is wat we zien, nietwaar. Obama staat midden tussen de soldaten, en aanstonds baant hij zich een weg tussen de menigte op weg naar iets dat buiten beeld ligt. Ze stappen al opzij, nog even en er ontstaat een pad door de menigte, die zich zal splijten als de Rode Zee.

Maar de waarheid is anders. Ik heb de volgende foto expres klein gehouden zodat je bij het bekijken van het eerste beeld niet zou worden afgeleid. Als je nu op de foto klikt krijg je hem groot op scherm…

Bron: Volkskrant / EPA & AFP.

We dachten dat Obama tussen zijn voetvolk staat, maar hij staat achter een lullig hekje. Vlak achter hem een veiligheidsagent, klaar om de president te bevrijden als de soldaten te handtastelijk worden. Niks bad in de menigte.

Gedacht Zien. Onthoud die term.

One thought on “81. Gedacht Zien

  1. Gedacht zien; daarom moet er op kunst niet beknibbeld worden… je ziet een dansvoorstelling of je kijkt naar een schilderij en wat je ziet is jouw waarheid; niet DE WAARHEID.. Zolang we gedacht zien, is er ruimte voor creativiteit en dat is voor mij onmisbaar in een prettige samenleving.
    Hans, dankjewel voor zo’n mooie filosofische term. Dat had wat mij betreft het “woord van het jaar” mogen worden. Oneindig veel spannender dan “gedoogregering”. Het zoekwoord wordt zelfs op Google in de eerste hit genoemd als “een product van Van Dale Uitgevers” … Ken jij die uitgevers? Dit product is afkomstig van Noorhof Uitgevers….
    Ik heb de nieuwe Hollands Diep uit de brievenbus gehaald en jouw term valt al bladerend elke keer op zijn plek! Wat is-ie prachtig!!!!!
    Wilma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s