80. Van het Oog en de Naald

Ternauwernood zijn we aan een ramp ontsnapt. Vrees niet, geen tweede Zeelandse watersnood, en ook is Groningen niet opeens weggezakt door gasboringen. Nee, we zijn ontsnapt aan een ramp van veel grotere, welhaast mythische proporties: het WK voetbal.

Een beschamende vertoning was het, dat gemier van onze prominente afgevaardigden rond dat clubje maffiose FIFA bonzen. Johan Cruijff, in wat nu toch echt zijn allerlaatste nadagen moeten zijn en Ruud Gullit, ook niet meer de jongste, en om het tij van ouderdom en vergetelheid te doen keren wilden ze nog één keer schitteren op het wereldvoetbaltoneel. Dus probeerden ze iedereen ervan te overtuigen dat het WK geen geld zou kosten, maar geld opleveren. De raarste bokkensprongen maakten ze, om een klinkklare verliesrekening om te praten naar winst. Een rariteit van jewelste natuurlijk, want we hebben het over een gebeurtenis die pas over acht jaar z’n beslag krijgt, en is er ooit een project geweest dat bij uitvoering binnen de begroting bleef? Nooit. Meest recentelijk nog de JSF. Nu alweer bijna anderhalf miljard duurder dan begroot, en eerdere prijsstijgingen meegerekend zijn de kosten bijna verdubbeld ten opzichte van waar het negen jaar (!) geleden mee begon. En hoe zat het ook alweer met dat Europese helikopterproject waar Nederland aan meedoet? Begroot op 1 miljard maar nu alweer ruim 50 miljoen hoger. En we hebben toch ook zoiets als de Amsterdamse noord-zuidlijn? Precies. Dus die WK zou, als het evenement naar hier gehaald zou worden, ook misschien wel twee keer zo duur zijn uitgevallen. Trouwens, wat had het moeten kosten? Heeft iemand ergens harde cijfers gezien? Vijfhonderd miljoen, een miljard, niemand wist het zeker. Lijkt me trouwens sterk dat je het daarmee redt. In de publieke sector is geld een raar ding. Zo heb ik begrepen dat het 110 miljoen euro kost om 130 stoptreinen van wc’s te voorzien. Wat me een verdachte aanbesteding lijkt. Stel dat er vier wc’s in zo’n trein komen, da’s bijna twee ton per wc. Beetje overdreven, voor zo’n pot in een hokje.

Maar terug naar het WK. Stel dat het klopt, wat hadden die voetbalstadions en aangepaste infrastructuur dan moeten kosten? Het beschamendste van alles was de bereidheid van de Nederlandse overheid zo diep te buigen voor het maffiose geteisem van de FIFA. Aangepaste fiscale wetgeving, gegarandeerd vrije rijbanen op de snelwegen voor FIFA-offficials, het was warempel alsof we op de set van The Godfather terecht waren gekomen. I make you an offer you can’t refuse. En Nederland maar ja knikken. Graag mijnheer Blatter. Dankuwel mijnheer Blatter.

De Russen gaan het nu doen. 38 miljard euro, las ik. Er is niets, alles moet van de grond af worden opgebouwd. Ik stel me zo voor dat Poetin al zijn vriendjes heeft opgetrommeld om van dit buitenkansje te profiteren en hun zakken te vullen. En straks zitten ze daar met al die overbodige stadions, die, als ze al niet instorten wegens fraude bij de bouw, binnen een jaar na de WK overwoekerd zullen zijn met onkruid en doelloos op de Russische toendra zullen staan.

En wat die corrupte Poetin betreft, Jos Collignon had zo’n geestige spotprent in De Volkskrant afgelopen zaterdag, die wil ik jullie niet onthouden:

© Jos Collignon, Volkskrant (klik voor vergroting)

Trouwens, onze versbakken premier Rutte, was die niet groot voorstander van het WK, en dus bereid al die honderden miljoenen voor het evenement vrij te maken? Mooi. Dat geld is dus beschikbaar, en nu het WK niet doorgaat kan hij het elders investeren. Het terugdraaien van de bezuinigingen op de kunst, bijvoorbeeld. En om te beginnen de toezegging dat de in hun voortbestaan bedreigde Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor kunnen blijven bestaan. Heel wat goedkoper dan een WK, en geen mensen brodeloos op straat. Simpel zat.

3 thoughts on “80. Van het Oog en de Naald

  1. Ik dacht even dat er wat aan mijn ogen mankeerde tot ik in de gaten kreeg dat het kleine sneeuwvlokjes waren. Leuk.
    Artikel trouwens “to the point”.

  2. En in de buitenlandse pers zeggen ze juist dat NL/BE een outside chance had omdat ze minder door de knieen wouden gaan dan de andere ‘kanshebbers’. Vond het persoonlijk wel charmant hoe we aan kwamen zetten op de fiets en een carbon-neutral WK beloofden. Doet onze reputatie als excentrieke hippies alleen maar ten goede, en dat hebben we wel nodig als tegenwicht voor Wilders en zijn populisten.

    De keuze voor 2022 is nog meer bizar: Qatar, dat nog nooit in een voetbal finale heeft gestaan en waar de plaatselijke gesluierde, halal bevolking niet zullen weten wat ze aan moeten met al die losbandige supporters.

  3. weleens bedacht hoe “gunstig” het is voor de Fifa om dit in Rusland te organiseren??? Zoveel nieuwe stadions…= zoveel nieuwe clubjes in de omgeving met evenzoveel nieuw afdracht van leden …. Oh, die Fifa kan nog meer incasseren en nog rijker worden…. wat een fun!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s