70. Goed Fatsoen

Heb me toch altijd afgevraagd wat die VVD’ers nu toch precies bedoelen met liberalisme. Natuurlijk, het gaat hen vooral om minder staatsbemoeienis, minder beperkingen en belemmeringen door wetgeving. Vrije markt, dat soort zaken. Maar dat is niet het antwoord. Dit is me veel te eenzijdig. Immers, de brede betekenis van liberalisme is, en ik citeer Van Dale, het volledig ontplooide individu, waarbij vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid en sociale gerechtigheid de voorwaarden vormen om het ideaal dichterbij te brengen. Raar, denk ik dan. Dat wil toch iedereen, zou je zeggen? Daar worden een aantal essentiële basisvoorwaarden genoemd voor wat je gemakshalve ‘fatsoenlijk mensbeeld’ zou kunnen noemen. En bij uitbreiding een maatschappelijke ordening waarin we ons allemaal kunnen vinden. Eigenaardig trouwens, dat liberalisme in de VS automatisch geassocieerd wordt met social liberalism, en dus links, en in Europa het odium rechts heeft. Terwijl het goedbeschouwd niets met links of rechts te maken heeft, maar gewoon met goed fatsoen.

Maar intussen heeft de VVD, bij monde van hun politiek leider Mark Rutte, laten blijken een alles behalve fatsoenlijke partij te zijn. Gisteren is bekend geworden dat het minderheidskabinet van VVD, PVV en CDA dat in de maak is de afgelopen weken naarstig op zoek is geweest naar een mogelijke verbreding van de gedoogsteun, en die lijkt gevonden te zijn bij de SGP. Twee kamerleden slechts, geen grote vangst, maar als we de dissidente CDA’ers gemakshalve even buiten beschouwing laten betekent dit een uitbreiding naar 78 kamerzetels. Een iets bredere basis dus, maar ook met deze marge ziet Mark Rutte zijn gedroomde premierschap weer iets dichterbij komen.
Maar wat heeft hij moeten inleveren? De twee SGP’ers zullen de bezuinigingen van het kabinet steunen in ruil voor een moratorium op medisch-ethisch terrein. Daaronder valt onder meer het burgerinitiatief ‘Uit vrije wil’, dat euthanasie ook wettelijk mogelijk maakt als van ondraaglijk lijden geen sprake is. Opmerkelijk initiatief van Rutte, omdat een van de initiatiefnemers van Uit Vrije Wil notabene Frits Bolkestein is, oud fractievoorzitter van diezelfde VVD. Letterlijk zegt Bolkestein over het burgerinitiatief: Tweeduizend jaar geleden zei Seneca het al: Voor ik mijn oude dag bereikte was het mijn zorg om goed te leven, op mijn oude dag is dat om goed te sterven. En goed sterven, dat is vrijwillig sterven.

Is het overigens niet opmerkelijk dat als Wilders iets zegt wat de goegemeente onwelgevallig is, dat er dan moord, brand en discriminatie geschreeuwd wordt, maar nu het rechts-christelijk bolwerk, gesteund door de ‘liberale’ VVD, weer eens aan de handrem trekt bij een belangrijke medisch-ethische ontwikkeling, dat niemand zich roert? Is hier dan soms geen sprake van discriminatie? Het gaat om de legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten. Een grondwettelijk recht op zelfbeschikking. Immers, iedere Nederlandse burger mag zijn leven naar eigen inzicht en voorkeur inrichten en daarover beslissingen nemen. En omdat onze samenleving geacht wordt seculier te zijn, zouden christen-fundamentalisten zich buiten de discussie moeten houden. Door dat niet te doen discrimineren zij een enorme bevolkingsgroep. Maar horen we protesten? Nee, want het is niet politiek correct. Met z’n allen te hoop lopen tegen Wilders is een stuk eenvoudiger, want in de massa is het veilig toeven.

Onbedoeld geestig is overigens de woordkeuze in de berichtgeving over deze kwestie: de Volkskrant schrijft letterlijk “In ruil ziet de VVD af van een liberaler euthanasie- en abortusbeleid.” Die malle VVD’ers toch. Hébben ze de kans te doen waar ze voor zeggen te staan, namelijk het verder liberaliseren van onze samenleving, doen ze het niet.

We weten allemaal dat je in de politiek niet veel bereikt zonder enige vorm van handjeklap en bedisselen. Water bij de wijn, geven en nemen, je ontkomt er niet aan. Maar deze uitverkoop van principes gaat te ver. Ik vrees dat Mark Rutte desnoods nog zijn moeder zou verkopen om zijn kans op het premierschap veilig te stellen. Maar ja, die sokken, nietwaar.

Naschrift.
Ik plaatste dit stuk vanochtend om 10:15. Om 18:00 uur zagen we op een ingelaste uitzending op Nederland 1 een persconferentie waarin Rutte, Wilders en Verhagen bekend maakten dat de formatie is afgebroken. Zo zie je, hoe snel het soms kan gaan. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s