44. Nu Weet ik Het Zeker

Officieel is het nog steeds voorjaar, maar het weer is dit jaar zo’n wonderlijke rommelpot dat ik nu alvast de zomer heb uitgeroepen. Reden genoeg. Mirjam is na twee maanden Vietnam weer thuis, alleen dat al voelt als zomer. En de pimpelmezen zijn uitgevlogen.
     Niet dat er verband is tussen de twee gebeurtenissen, behalve misschien dat ze beide lang op zich lieten wachten. Mirjams thuiskomst werd met drie weken vertraagd door extra werk, en die pimpelmezen? Ik zag de ouders af en aan vliegen en begon me zorgen te maken. Waarom duurt het zo lang? Wat speelt zich af in de beslotenheid van dat nestkastje? Opeens een bizarre fantasie: stel je voor dat er slechts één jong in dat nest zit en het krijgt voedsel voor vijf. Dat groeit en groeit en de ouders blijven voedsel aanslepen en na twee maanden barst het kastje en staat een pimpelmeeshulk op de stoep.
    Maar zaterdagochtend was het dan zover. Om zes minuten over acht zie ik hoe het eerste jong zich door het nestgat naar buiten wurmt en op onwennige vleugels de dichtstbijzijnde boom opzoekt. Een tweede geboorte. Eerst uit het ei, en drie weken later door het ronde gat van de nestkast de wijde wereld in. Binnen enkele minuten zijn er vier tevoorschijn gekomen, maar bij de vijfde en laatste hapert het een beetje. Hij klemt zich vast aan de binnenrand van de opening en tuurt omlaag, bijna hoor ik hem denken: oei, wat hoog.
     Om 08:15 durft hij de sprong aan en klapt prompt languit op de tegels.

pimpelmees 1 VHEV

08:17 – Eenmaal bijgekomen kijkt hij verward rond en roept om z’n moeder. Maar die is druk bezig de andere vier, die in de omringende bomen zitten, te voeren. Tevergeefs wacht de kleine brokkenpiloot op aandacht en verzorging.

pimpelmees 2 VHEV

08:26 – Niemand? Dan maar zelf op onderzoek. En er is maar één richting: omhoog. Weg van de grond waar gevaar dreigt. Net zolang fladderen tot je van de grond komt en dan klimvliegend langs de muur de hoogte in.

pimpelmees 3 VHEV

08:57 – Het gaat de goede kant op. Via de vensterbank naar een overhangende tak, maar hoe die poten te gebruiken? Als een beginnend circuskind hangt de kleine avonturier in de boom, waar z’n moeder hem uiteindelijk weet te vinden.

pimpelmees 4 VHEV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pimpelmees 5 VHEV

18:10 – Aan het eind van de middag zit er behoorlijk schot in de zaak. Boomtakken hebben geen geheim meer, het lichaam is onder controle, maar wel eindeloos moeten wachten op je ouders, die het gebied uitkammen op zoek naar voedsel. Hoofdzakelijk rupsen, die ze van de onderkant van de bladeren pikken.

pimpelmees 6 VHEV

18:16 – Wachtend op een volgende hap doet de kleine held dapper zijn vliegoefeningen. Zogauw z’n ouders geweest zijn zoekt hij een andere tak, en na verloop van tijd een andere boom. En maar piepen, zodat de ouders hem kunnen vinden voor de volgende voedselronde.

pimpelmees 7 VHEV

18:42 – Eigenlijk is het een wonder. Tien uur nadat het beestje op de tegels crashte, heeft hij de wereld aan z’n voeten. Vliegt zonder te vallen van tak naar tak, zoekt z’n eerste insekten en over een paar dagen heeft hij zijn ouders niet meer nodig en trekt de wijde wereld in.
     Nu weet ik het zeker: god is een pimpelmees.

2 thoughts on “44. Nu Weet ik Het Zeker

 1. Dag Hans,
  Elke “van heinde en verre” is weer een byzondere lees- en kijkgebeurtenis. Ik kijk er altijd weer naar uit! Hopelijk ga je er nog heeeeeel lang mee door.
  Fijn, dat we elkaar, weet je ’t nog? in de Folkingestraat in Groningen, ontmoet hebben. Die grote vlinder zat op m’n gitaar.
  Daaaaag, Hans.

 2. Hans,

  ik ben blij dat ik nog steeds in je bestand zit want het is altijd leuk je verhalen en prachtige foto’s te bewonderen. Je moet toch maar geluk hebben om zulke prachtige mensen als Mirjam en jij te ontmoeten, en dan nog met de fiets in Thailand op weg naar Cambodja ( 2005- 2006 ).
  Laat ons nog lang genieten.

  groeten, Philippe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s