28. Bloemkool of Monty Python?

– “Als de kijkers bloemkolen willen, krijgen ze bloemkolen.”

Een onvergetelijke uitspraak van Ruud Hendriks, grondlegger van het huidige RTL. Als verklaard tegenstander van het fenomeen commerciële omroep was dit in discussies over publiek versus commercieël steevast een argument dat ik met graagte van stal haalde. Immers, een diepere minachting voor je kijkerspubliek was nauwelijks denkbaar. En waarom naar een televisiezender kijken waarvan je weet dat je niet serieus wordt genomen?

Nog steeds ben ik geen liefhebber van de commerciële omroep, ofschoon RTL Nieuws soms onderwerpen boven water weet te krijgen waar ik met instemming naar kijk: ik zie de publieke omroep nog niet zo gauw financiële schaduwpraktijken van het koninklijk huis aan de kaak stellen. Maar verder is het rampspoed troef, en de enige mogelijke reactie op zoveel wansmaak is omdraaien en wegwezen. Niet de vernedering moeten ondergaan naar een speelfilm te kijken en zomaar opeens heel iets anders op je scherm – een brullende mannenstem die een vakantie met Transavia aanprijst of op en neer springende vrouwen die proberen van hun stroeve tampon af te komen. Ik bedoel maar. Is een diepere minachting van je kijkpubliek denkbaar?

Maar niet alleen de commerciëlen hanteren het bloemkoolargument. De publieke zenders kunnen er ook wat van. Laatst nog, de VARA. Anderhalf uur lang een programma waarin gestemd wordt over zoiets onmeetbaars als Het TV-Moment Van Het Jaar. Waar je dan kunt kiezen uit belangwekkende zaken als  een man die met z’n voorhoofd watermeloenen probeert kapot te slaan, minister Vogelaar die door een vlegel van internetzender GeenStijl voor schut wordt gezet, relnicht Gerard Joling tongzoenend met een meisje (ach jakkes!) en Linda de Mol met de slappe lach. Oei…

TV-Moment van het jaar…  als er al zoiets is, dan zouden het wat mij betreft de tranen van Jesse Jackson kunnen zijn na de speech van Obama. Maar dat wordt dan weer teniet gedaan door Oprah Winfrey, die alles aan haar populistische inborst tot moes knuffelt. Bovendien had Jackson zich er in een eerder stadium over beklaagd dat Obama zich neerbuigend over de zwarte medemens uitlaat en dus wilde de eerbiedwaardige dominee niets liever dan Obama’s ballen afsnijden. Maar dat is inmiddels weggepoetst onder het vergevingstapijt en nu dan dikke tranen voor de zwarte broeder die het tot president van de USA heeft gebracht. En precies daarom is het een memorabel moment.

Waarom trouwens niet een verkiezing van het tegenovergestelde? Het Niet-TV-Moment Van Het Jaar? Dan zou ik de volledige oudejaarsconference van Youp van ’t Hek nomineren. Ik zweer het, nog nooit zagen we in huize Letsch & de Clercq iets van deze cabaretier, maar omdat we ‘m laatst in een restaurant tegen het lijf liepen, dachten we: kom, nu gaan we toch eens naar ‘m kijken. Zwakke reden, maar soms heb je weinig nodig. 

Merkwaardig voorval trouwens, die ontmoeting. Uit eten in Heerenveen en in afwachting van onze bestelling reageerden we allebei op een sms die we zojuist gekregen hadden. Ik van mijn zoon in Londen, Mirjam van haar vriendin in Amsterdam. Raar gezicht natuurlijk, twee mensen aan een eettafel druk in de weer met een mobiele telefoon. En daar horen we een nasale stem:  “kijk, die zitten met elkaar te sms’en”. We kijken op en zien de bekende landgenoot met een groepje aan tafel en iedereen gluurt guitig onze kant op. We lachen wat, leggen kort uit wat we doen (waarom eigenlijk?), Youp maakt een kwinkslag dat het goed bedoeld was en ieder vervolgt zijn maaltijd. Als de cabaretier z’n bordje leeg heeft komt hij op weg naar de uitgang naar onze tafel, richt zich tot Mirjam en spreekt de raadselachtige woorden: “Nou, tot ziens maar weer en succes verder”. Enigszins verbluft blijven we achter. Tot ziens is natuurlijk onzin en succes waarmee? Met het leven? Onze relatie? Tot lang voorbij het dessert hebben we geprobeerd deze orakeltaal te duiden, maar zijn er niet uitgekomen.

Nu we dus bijna vrienden waren geworden met Youp besloten we de laatste avond van het jaar naar zijn show te kijken. Wat we er van vonden? Niets. Het kan zijn omdat we liefhebbers van Freek de Jonge zijn, maar het optreden van Youp van ’t Hek liet ons volslagen koud. Ik geloof dat we twéé keer hebben geglimlacht, en dat nog heel zuinig. Toegegeven, het toneelbeeld was schitterend, maar verder vonden we het vooral vervelend. En steeds maar die Youp vol in beeld. Pijn aan je ogen, dat onsmakelijke mannetje met z’n bretels en vettige bloemkoolkop…  En dat terwijl er zoveel écht leuke theatermakers zijn. Vlak over de grens bijvoorbeeld, in Vlaanderen, de onnavolgbare Wim Helsen. Of mischien wel de grappigste man van Nederland van dit moment, Ronald Goedemondt.  

En daarom nu For Something Completely Different

ministry_of_silly_walks

Als er een écht TV-Moment Van Het Jaar gekozen moet worden, ga dan naar het internet. Nog geen volwaardige televisie, maar wel een geduchte concurrent. Niet alleen vanwege de historische kanalen waar je oude documentaires kunt terugzien, maar het wonderlijke YouTube, waar Monty Python dezer dagen een eigen kanaal heeft geopend. En één fragment van Cleese en Palin cs, ook al is het veertig jaar oud, is beter dan welk TV-Moment Van Het Jaar van Nederlandse makelij ook.    

Waarom Monty Python op YouTube? Omdat sinds het bestaan van het do-it-yourself kanaal talloze fragmenten van hun tv-shows op YouTube opdoken, vaak in slechte beeldkwaliteit. Gestolen dus, en copyrights geschonden. Maar daar is niets aan te doen, dus hebben de Pythons een eigen kanaal op YouTube gezet waar je de beroemdste fragmenten kunt zien, in high resolution. Dead Parrot, Lumberjack Song, Bicycle Reparman, Black Night, Ministry of Silly Walk, en natuurlijk mijn absolute favoriet, de Constitutional Peasants…  En dat allemaal in de hoop dat je doorklikt naar de officiële Python-site om legale cd’s en dvd’s aan te schaffen.

Op zoek naar het TV-Moment van het Jaar?  Here you go!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s